Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij je in de buurt woont? Dan overweeg je misschien dichter bij elkaar te gaan wonen of je woning aan te passen. Bekijk hieronder een aantal mogelijkheden.

Mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis, zodat degene voor wie je zorgt in je ‘tuin’ woont. Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage, om laten bouwen tot mantelzorgwoning.

Voor een mantelzorgwoning is niet altijd een vergunning nodig. Na afloop van de mantelzorgsituatie, moet de woning weer verwijderd worden.

Woningaanpassing
Heeft je naaste problemen met het bereiken van de woning? Of problemen met het gebruik van het toilet, de badkamer, slaapkamer, keuken of woonkamer? Neem dan contact op met een Wmo-consulent via 140522 of via postbus@meppel.nl. En bespreek samen met de Wmo-consulent mogelijke oplossingen.

Inwonen en medehuurderschap
Als je naaste bij je gaat wonen of jij bij je naaste, dan heet dat inwoning. Je gaat dan samen een huishouding vormen. Dit kan in zowel koop- als huurwoningen. Het voeren van een gezamenlijk huishouden kan financiële gevolgen hebben, maar dat hoeft niet altijd. Voor inwoning in een huurwoning is toestemming van de verhuurder nodig.

Tip: vraag medehuurderschap aan, dan kan de achterblijver in de huurwoning blijven wonen als de huurder iets overkomt.

Kangoeroewoning
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De wooneenheden kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar gesitueerd zijn. Wil je een kangoeroewoning kopen, huren of realiseren? Informeer dan bij de gemeente naar de voorwaarden.

Wat is de juiste keuze?
Welke oplossing bij jullie situatie past, hangt af van wensen, behoeften en mogelijkheden. Praat er met elkaar over zodat je een wel overwogen keuze kunt maken.

Lees meer over Mantelzorg en wonen op de website van MantelzorgNL.

Meer weten?
Neem contact op met de gemeente via 140522 of per email postbus@meppel.nl 

Hulp nodig voor het maken van de juiste keuze? Neem contact op met een cliëntondersteuner

Zie ook